Rätten att vara sig själv - 2019/2020

Grundsärskolan

Vi fortsätter arbetet med vår ljudbok.

Eleverna har skapat en bordskoja tillsammans med praktesteter och mediatek. Där kan du arbeta med alla våra sinnen.

Bordskojan som har temat "Vatten" byggs upp i klass Trf3S. Inuti ska fiskar simma, havet kännas, luktas, synas och höras.

Förskoleklasserna

Vi arbetar med Bokjuryn tillsammans med Möllevångsskolan. Illustratören Lena Sjöberg kom och besökte oss och hade en rolig workshop. Eleverna läser samma titlar på båda skolorna och arbetar fram en gemensam utställning som ställs ut utanför skolorna. I april har vi avslutning på Barnens scen.

Bokjuryn 19-20 F-klass.pdf

Lena Sjöberg hos våra förskoleklasser.

År 1

Utifrån temat "Rätten att vara sig själv" ska vi arbeta med "Den fula ankungen" och "Prinsessan som inte tyckte om prinsar". Vi ska arbeta med drama, bild, film och lera. I mars får vi besök av en dragqueenartist som ska berätta sagor för barnen.

Vi dramatiserade de båda sagorna för varje klass.

Nu ska vi börja det stora, ämnesövergripande arbetet. Eleverna ska

arbeta med bild, drama, musik, film och slöjd.

År 2

Med utgångspunkt i boken "Lisbet och sambakungen" arbetar vi med rätten att vara sig själv. Emma Karinsdotter har besökt oss vid fyra tillfällen under vårt arbete med hennes bok.

Under våren kommer vi att fortsätta vårt språkutvecklande arbete i läsgrupper.

Vi arbetar tillsammans med Lisbet, Sambakungen och Emma Karinsdotter.

Sixten har fått boktips.

I mitten juliträdet som vi ska sitta runt och fira juliafton.

T h Emma Karinsdotter.

År 3 och år 4

Tillsammans med två andra skolor arbetar vi med Bokpratarna. De gemensamma titlarna kopplas till temat. Digitala boksamtal är i full gång. Efter jul träffas vi på stadsbiblioteket och spelar in tre poddar utifrån ämnena i böckerna.

Digitala boksamtal med elever från Möllevångsskolan.

Glada bokpratare möttes och spelade in

poddar på Stadsbiblioteket!

Tre grupper och nio poddar!

Och god fika och fina möten.

Bokjuryn 2020

Tillsammans med elever från Kryddgårdsskolan, Sofielundsskolan och Augustenborgsskolan ska vi läsa och rösta på vilken som är den bästa boken! Tre träffar på Garaget är inbokade där vi ska arbeta tillsammans med böckerna som vi har läst.

År 4

Fyrorna arbetar med Malmö symfoniorkester live. De arbetar också tillsammans med praktesteter och skapar ett ämnesövergripande samarbete med temat "Rätten att vara sig själv". Eleverna har bestämt att de vill göra en film. Utgångspunkten är legenden om den kinesiska flickan Mulan.

Eleverna har också dansat tillsammans med Franatics!

År 5

Femmorna ska snart ha releasefest för sin novellsamling: En dålig dag.

De startade läsåret med en filmpremiär på Panora med deras egen film "Harry Potter och rosornas gård".

Vi har läsgrupp tre gånger i veckan före skolan. Efter skolan arbetar vi med Minibladet och lär oss bli reportar.

Efter jul blir det ett projekt med Operaverkstaden och före jul såg vi musikalen "Skönheten och odjuret" på Malmö opera.

Femmorna släppte sin bok "En dålig dag" .

Boken finns att låna i mediateket.

Ett samarbete med Emma Karinsdotter.

År 6

Vi arbetar med "Rätten att vara sig själv" med utgångspunkt i skönlitteraturen. Melody Farshin har besökt oss och diskuterat sin bok med eleverna. Eleverna boktipsar i den nya katalogen från kulturrådet!

Bokmässan i Göteborg september 2019

Boktips i kulturrådets katalog.

Jenny Jägerfeldt

Författaren Jenny Jägerfeldt besöker eleverna i år 6 i mars. Vi ska utgå från hennes bok "Fråga Jenny" men också diskutera "Comedy queen" och "Brorsan är kung".

I april ska sexorna se musikalen "Skönheten och odjuret".

År 7

Vi arbetar med innokarnevalen.

Läser Farshins bok "Mizeria" och fick besök av henne.

Vi bygger upp en kreativ lärmiljö tillsammans! Det ska bli ett elevcafé med extra allt de luxe.

1080p.mov

Ovan: Rätten att vara sig själv kopplas till självporträtt i lera.

Efter skoltid

Vi arbetar med Minibladet en eftermiddag i veckan. Elever i år 5 arbetar som reportrar.